Milwaukee-Eight 114″

De Harley-Davidson FXLR Softail Low Rider S uit 2020 is een cruiser motorfiets met een gestroomlijnd en minimalistisch ontwerp. De motorfiets is aangedreven door een Milwaukee-Eight 114″ V-twin motor, die een standaard-vermogen van 90 pk en een koppel van 155 Nm (bij 3000 rpm) levert.

Nokkenas

Onze klant wilde meer vermogen uit zijn motor halen en daarom hebben we besloten om een (bold-in) high performance nokkenas te installeren (S&S M8 chain driven 475 camshaft kit), in combinatie met verstelbare stoterstangen (S&S Quickee pushrod kit). Een high performance nokkenas verbetert de luchtstroom in de cilinder, waardoor er meer brandstof kan worden verbrand en er dus meer vermogen wordt geproduceerd. De verstelbare stoterstangen maken het mogelijk om de klepspeling nauwkeurig af te stellen, waardoor de prestaties van de motor nog verder verbeteren.

We hebben ook nog een paar andere (kleinere) aanpassingen gedaan. Zo hebben we S&S hydraulic tappets en een S&S tappet cuff set geïnstalleerd, wat zorgt voor een optimale klepbediening. Verder hebben we een open luchtfilter-element geplaatst, wat de luchtstroom naar de motor verbetert en zorgt voor een betere gasrespons. De S&S (Race Only) 2-1 muffler zorgt voor een diepere en krachtigere uitlaatgeluid en optimaliseert tevens de uitlaatgasstroom.

Dynobank en software-tuning

Om het uiterste te halen uit deze upgrade, hebben we de motor maximaal getuned op de dynobank. Dit betekent dat we de motor hebben afgesteld om optimale prestaties te leveren binnen de nieuwe configuratie van de motor. De dynobank stelt ons in staat om nauwkeurige metingen te verrichten van het vermogen en koppel van de motor, en om deze te optimaliseren door middel van aanpassingen aan de brandstoftoevoer en ontstekingstiming. Door de motor op deze manier te tunen, hebben we het maximale vermogen bereikt binnen de configuratie die we hebben opgebouwd.

Breedband lambda-sensoren

Dynobank tuning

Constant bijwerken van de waarden in alle (rpm- en throttle-)gebieden

Tunen van een motorfiets op een dynobank is een proces waarbij de prestaties van de motor worden geoptimaliseerd door het afstellen van verschillende parameters, zoals brandstof- en luchttoevoer, timing en ontsteking. Dit wordt gedaan door de motor op een rollenbank te plaatsen, de zogenaamde dynobank, die de werkelijke kracht- en koppelwaarden van de motor meet terwijl deze draait. Om de motor te kunnen afstellen, worden op specifieke plaatsen in de uitlaat breedband-lambda-sensoren geplaatst. De originele smallband-lambda-sensoren zijn namelijk onvoldoende voor maximale tuning. Met behulp van gespecialiseerde software kunnen de afstellingen worden aangepast en geoptimaliseerd om de prestaties van de motor te verbeteren. In sommige gevallen is een dynobank niet nodig, bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een ThunderMax ECM met bijbehorende breedband-lambda-sensoren.

Zodiac in Mijdrecht

Dynobank tuning in Mijdrecht bij Zodiac International B.V.

Vincent Pels, eigenaar Zodiac, demonstreert de werking van de tuning-software en gaat tot het uiterste voor maximale tuning.

Dit keer hebben we gebruik mogen maken van de dynobank-faciliteit van Zodiac International B.V. in Mijdrecht (aanbod: zie Bikers Book) om de tuning te realiseren met de Diag4Bike tuning software. Inclusief enkele waardevolle uren van de eigenaar van Zodiac zelf en een van zijn medewerkers. Waarvoor hartelijk dank, Vincent!

Het upgraden van een motor op deze manier vereist technische kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat de verschillende componenten van de motor goed op elkaar zijn afgestemd. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en componenten, en door het uitvoeren van een nauwkeurige tuning, hebben we ervoor gezorgd dat onze klant de best mogelijke prestaties heeft gekregen uit zijn motorfiets.

Belasting minimaliseren

Het afstellen van een Harley Davidson motorfiets mag dan geen ‘rocket science’ zijn, het is wel van groot belang dat je weet wat je doet en goed zicht hebt op wat er gebeurt, zodat je tijdig kunt reageren. Hierbij is het essentieel om op details te letten, zoals bijvoorbeeld de waarden van de uitlaatgassen tijdens het tunen/afstellen. Als deze waarden aangeven dat de motor in bepaalde gebieden te ‘arm’ staat, is het verstandiger om even te stoppen. Door de tabellen in de specifieke gebieden aan te passen, zorg je ervoor dat de motor in ieder geval niet te arm staat bij het lopen op de dynobank, voordat je weer verder gaat. Dit minimaliseert de belasting voor het motorblok en zorgt voor een optimale afstelling van de motorfiets.

Het resultaat

Het tunen van een motorfiets is een proces dat gebaseerd is op metingen en resultaten, want ‘meten is weten’ en cijfers spreken de waarheid. Bij deze specifieke motorfiets hebben we dankzij de installatie van een high performance nokkenas in combinatie met verstelbare stoterstangen en andere onderdelen, een aanzienlijke vermogenswinst kunnen realiseren. Het resultaat van het tunen van deze motorfiets op een dynobank was een maximaal vermogen van ca. 108 Pk op het achterwiel en een torque van ongeveer 167 Nm. Dit betekent dat de motor nu veel krachtiger is en een soepelere, betere rijervaring biedt.

Meer informatie over tuning: klik hier

Glenn Kneefel

Dynobank resultaat