Mikuni

Mikuni is een Japans bedrijf dat al sinds 1923 carburateurs maakt voor motoren. Naast carburateurs produceert Mikuni ook luchtfiltersystemen (aircleaners)  voor verschillende motorfietsen, waaronder Harley-Davidson motoren. De Mikuni carburateur en de originele CV carburateur van Harley zijn beide ontworpen om brandstof en lucht te mengen om een ​​ontplofbaar brandstofmengsel te creëren dat de motor aandrijft. Echter, er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee carburateurs.

Verschillen

De Mikuni carburateur is een aftermarket carburateur die wordt gebruikt als upgrade voor de originele carburateur van Harley. Een Mikuni carburateur biedt verschillende afstelmogelijkheden om de prestaties van de motor te optimaliseren.

De originele CV carburateur van Harley-Davidson is ontworpen en geproduceerd door Harley zelf. Het is een eenvoudig te onderhouden carburateur die meestal minder duur is dan de aftermarket Mikuni carburateur. De OEM CV carburateur heeft een constante vacuüm (CV) die de brandstofstroom regelt en is voornamelijk bedoeld voor normaal rijden en cruisen. Dit biedt een goede respons bij lage tot middelhoge snelheden, maar kan bij agressief rijden en bij hoge snelheden beperkt zijn in zijn prestaties.

Het belangrijkste verschil tussen de Mikuni carburateur en de originele CV carburateur van Harley is dat de Mikuni carburateur over het algemeen betere prestaties biedt, terwijl de originele CV carburateur betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden is. De keuze tussen de twee carburateurs hangt af van jouw voorkeur en het beoogde gebruik van je Harley.

Voordelen Mikuni carburateur

Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen van de Mikuni carburateur:

Betere prestaties: De Mikuni carburateur biedt over het algemeen betere prestaties dan de OEM CV carburateur. Het biedt een betere luchtstroom, wat resulteert in een verbeterde gasrespons en hogere vermogensafgifte.

Gemakkelijkere afstelling: De Mikuni carburateur heeft meestal meer afstelmogelijkheden dan de OEM CV carburateur. Dit maakt het gemakkelijker om de carburateur af te stellen voor verschillende rijomstandigheden en prestatieniveaus.

Betere brandstofefficiëntie: De Mikuni carburateur is over het algemeen efficiënter in het mengen van brandstof en lucht, wat resulteert in een betere brandstofefficiëntie en een lager brandstofverbruik.

Duurzaamheid: De Mikuni carburateur is gemaakt van hoogwaardige materialen en biedt over het algemeen een betere duurzaamheid dan de OEM CV carburateur.

Het is aan te raden om de originele CV carburateur te vervangen voor een Mikuni carburateur als je op zoek bent naar betere prestaties en meer afstelmogelijkheden voor je Harley. Dit kan vooral nuttig zijn als je de Harley wilt aanpassen voor racen, sportief rijden of een andere vorm van rijden waarbij betere prestaties nodig zijn.

Mikuni HSR45:

verkrijgbaar voor 1984 tot 1999 Evolution Big-Twins (met uitzondering van 1984 tot 1988 FLH & FLT modellen), 1999 tot 2017 Twin Cam. Let op: voor de overige HSR45 carburateurs én de extra benodigde onderdelen van de hiervoor genoemde modellen, verwijzen we je naar de online catalogus van Zodiac ‘BikersBook’, de link kun je vinden zodra je het onderstaande onderdeel gaat bekijken.

Mikuni HSR48:

verkrijgbaar voor High Performance en Big Inch motorblokken. Bedoelt voor custom installatie door een gespecialiseerde technicus. Deze carburateur is dus geen kant en klare vervanging voor de OEM CV carburateur van Harley maar moet gezien worden als een Performance (Race) Part.

Mikuni HSR42:

verkrijgbaar voor 1984 tot 1999 evolution Big-Twins (met uitzondering van 1984 tot 1988 FLH & FLT modellen), 1999 tot 2017 Twin Cam, 1994 tot 2006 Sportster. Let op: voor de overige HSR42 carburateurs én de extra benodigde onderdelen van de hiervoor genoemde modellen verwijzen we je naar de online catalogus van Zodiac ‘BikersBook’, de link kun je vinden zodra je het onderstaande onderdeel gaat bekijken.

Luchtfiltersysteem

Mikuni luchtfilter systemen (aircleaners) zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met Mikuni carburateurs. De Mikuni HSR45 carburateur en de HSR42 worden tevens als kit geleverd, dus inclusief het luchtfiltersysteem. Dit luchtfiltersysteem bestaat uit een K&N filter en een chromen luchtfilterhuis.

Een van de belangrijkste voordelen van dit luchtfilter systeem is dat de luchtstroom naar de carburateur verbetert. Dit leidt weer tot een verbeterde gasrespons en hogere vermogensafgifte, vooral bij hoge toerentallen. De luchtfiltersystemen zijn ontworpen om de hoeveelheid lucht die naar de carburateur stroomt te vergroten, terwijl tegelijkertijd verontreinigingen en vuil worden tegengehouden. Het resultaat is een betere verbranding van het brandstofmengsel en minder slijtage van het motorblok.

Als je recentelijk een prestatie-upgrade hebt laten uitvoeren aan jouw EVO, dan kan de Mikuni carburateur en het meegeleverde luchtfiltersysteem een prestatie verhogende aanvulling zijn op het geheel. Laat je informeren naar de mogelijkheden!

Er zijn uiteraard ook andere merken luchtfiltersystemen bijzonder geschikt om in combinatie met een Mikuni carburateur te gebruiken. Hier zijn een paar populaire opties:

Arlen Ness luchtfilterArlen Ness biedt een breed scala aan luchtfilters voor Harley-Davidson motoren, waaronder modellen die passen op BigTwin’s met een Mikuni carburateur. Hun luchtfilters hebben een unieke uitstraling en bieden een verhoogde luchtstroom. De link aan het begin van deze tekst brengt je naar de juiste pagina in de online catalogus ‘Bikers Book’ van Zodiac. Alle product-nummers in de online catalogus kan je aanklikken!

S&S Cycle luchtfilterS&S Cycle biedt uitstekende luchtfilter systemen die passen op BigTwin’s met een Mikuni carburateur. Hun luchtfilters zijn ontworpen om de luchtstroom te verbeteren en bieden ook een herbruikbaar filterelement. De link aan het begin van deze tekst brengt je naar de juiste pagina in de online catalogus ‘Bikers Book’ van Zodiac. Alle product-nummers in de online catalogus kan je aanklikken!

Bron foto: Mikuni