||Harley wiellagers

Harley wiellagers

( Blog: Harley wiellagers )

Kijk in onze webshop voor onderdelen en accessoires voor jouw Harley-Davidson. Je hebt keuze uit meer dan 60.000 producten: uitlaten, zadels, sturen, pakkingen, kabels, spatborden, handvatten, etc. Alle producten uit de papieren MCS-catalogus zijn verkrijgbaar! Altijd korting en snelle levering. Veilig en gemakkelijk betalen. Kijk op: www.pepperparts.nl.

Harley wiellagers

Harley wiellagers

Een van de onderdelen van groot onderhoud of een grote beurt aan een Harley Davidson, is het opnieuw vet-persen van de wiellagers en plaatsen van nieuwe wheel-seals. Dit geldt in ieder geval voor de Evo-modellen met bouwjaar tot 1999.

Harley wiellagersGoedkope onderhoudsbeurt

We hebben nu al meerdere keren een Harley Davidson op de brug gehad, waarvan de eigenaar vrijwel zeker wist dat de motorfiets de afgelopen keer een ‘grote beurt’ had gehad. Zou best kunnen, maar niet bij ons. Meestal is een dergelijke ‘grote beurt’ afgeleverd met een onduidelijke factuur, waaruit moeilijk af te leiden is wat er nu precies is uitgevoerd. Hmm, het was wel een goedkope ‘grote onderhoudsbeurt’. Dat voordeel heeft de klant in ieder geval wel gehad.

Kijk op wiellagers

Even serieus, een grote beurt betekent een GROTE beurt. Daar hoort o.a. het vervangen van de voorvork-olie en doorspoelen van de remleidingen bij. En dus ook het controleren en opnieuw vetpersen van de lagers. Dit is niet ‘even’ gedaan, maar het is wel uiterst belangrijk, want meestal volgen na de grote beurt enkele kleine beurten. Natuurlijk ook afhankelijk van de gereden kilometers. In ieder geval heb je soms een paar jaar geen kijk meer op de lagers.

Lage snelheid

Ik heb het zelf ooit een keer meegemaakt: een vastgelopen achterwiellager. Altijd tijd voor onze klanten, maar nooit tijd voor mijn eigen Harley. Stom, stom. Gelukkig liep hij vast op de rotonde bij lage snelheid. Stel je voor dat dit op hoge snelheid was gebeurd. Sindsdien krijgen onze EIGEN Harley’s ook op tijd groot onderhoud. Als er ‘geen’ tijd voor is, dan maken we daar tijd voor.

Harley wiellager sealsScherp blijven

Ook als we een kleine onderhoudsbeurt uitvoeren en er is twijfel over de gesteldheid van de wiellagers: loshalen, checken, vetpersen en/of – zo nodig – vervangen voor nieuwe lagers. Stel je voor dat we iemand laten wegrijden en we hebben er zelf twijfels over. Dat kan niet. Ik stel me altijd het volgende voor (bij een motorfiets van een klant): is hij veilig? Zou ik mijn ouders of mijn kinderen erop naar Zuid-Frankrijk laten rijden? Dit stel ik me na iedere beurt, reparatie of verbouwing voor. En dat helpt ons scherp te blijven. Altijd.

Harley wiellagersVersleten

Hierboven heb ik het over de conische wiellagers van de Evo-modellen tot 1999. De nieuwere Twincam-modellen hebben andere lagers. Die kunnen in de meeste gevallen niet vetgeperst worden, maar moeten na een aantal km’s vervangen worden. Zelfs bij nieuwe (max 4 jaar oud) Harley’s komt het wel eens voor dat het lager al versleten is. Omdat ze niet vetgeperst kunnen worden, wil niet zeggen dat ze niet gecontroleerd moeten worden. De wielas moet ingevet zijn en het wiel mag niet te los of te vast in de achterbrug zitten. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik ermee wil zeggen, is dat het goed gecontroleerd wordt en dat je zeker weet dat men dit ook heeft gedaan.

Safety First!

Het is soms best vervelend om tegen een klant te zeggen, dat het de vorige keer bij het andere bedrijf niet is uitgevoerd. Hij of zij betaalt er dan ‘nog’ een keer voor. Dit keer wel voor het echte werk. Gelukkig zijn er nog genoeg Harley-specialisten die het belang ervan wel inzien en het – net als ons – wel allemaal uitvoeren. Safety First!

Informatie over onderhoud

Meer informatie over onderhoudsbeurten voor Harley: klik hier

DOWNTOWN WEBSHOP

Dé online shop voor (aftermarket) onderdelen en accessoires voor Harley-Davidson motoren. Keuze uit méér dan 60.000 producten voor sportster, softail, dyna, streetglide, etc. Altijd korting en snelle levering! Veilig online winkelen. Betalen o.a. iDeal, Paypal, creditcard, bankoverschrijving, etc. Niet goed, geld terug. Ga nu naar de webshop van Downtown American Motorcycles: www.pepperparts.nl

Harley voorvork olie

Ook het vervangen van de voorvork-olie hoort bij de grote onderhoudsbeurt van een Harley Davidson. Hierover in een volgende blog meer.
By |2017-10-06T13:32:08+00:00augustus 2nd, 2017|Categories: 01 HARLEY-DAVIDSON|Tags: |Reacties uitgeschakeld voor Harley wiellagers